Wie is
Gustav Klimt? (1862-1918)

Gustav is een Oostenrijkse schilder die de wereld een stukje mooier wilde maken. Hij gebruikte vaak golvende lijnen, veel kleuren en bladgoud. Dat laatste had hij niet van een vreemde. Zijn vader was goudgraveur, dat is iemand die voor zijn werk tekeningen en namen krast in goud. Gustav opende met zijn broer een bedrijf voor wand of muurdecoraties. Klimt hield van ornamenten. Een ornament kan van alle materialen gemaakt zijn, maar is altijd bedoeld om een omgeving of voorwerp te versieren. Ornamenten kunnen groot en klein zijn. Je komt ze tegen op gebouwen maar ook op een ketting of een horloge. Wat denk je, is een kerstbal een ornament?
Na de dood van zijn broer ging Gustav meer schilderen. In Wenen stonden rijke vrouwen in de rij om door hem geportretteerd te worden. En dat is niet zo verwonderlijk. Klimt schilderde ze in sprookjesachtige gewaden omringd door ornamenten.

 

Waar keek Gustav naar?

Gustav Klimt

In 1903 reisde Gustav naar Italië. Hij bezocht Ravenna, de stad van de mozaïeken. Gustav was zwaar onder de indruk. Want als je daar rondloopt kom je gebouwen tegen die van top tot teen versierd zijn met tegeltjes en gekleurde stukjes steen. Alles glinstert in het licht. Om mozaïeken te maken heb je veel geduld nodig. De duizenden stukjes moeten een voor een in cement worden geduwd. In een mozaïek loopt de voorgrond meestal over in de achtergrond. Je ziet weinig diepte in de afbeelding maar vaak veel herhalingen van motieven zoals bijvoorbeeld bij een pauwenstaart. Decoreren kan heel verslavend werken. Je kunt er eindeloos mee door blijven gaan. Ravenna werd Gustavs grootste inspiratiebron.

Wat doen een appel en een snoepje met een glanzend rood goudpapiertje bij elkaar?

 

Maak een snipperboom.

 

Concept, tekst, illustraties, fotografie en schilderijen: Ceciel de Bie, Reinoud Leenen

realisatie website: A. Boekhoudt

© Ceciel de Bie, Reinoud Leenen, 2018