Ga verder met blauwe en witte verf. Schilder een rij blauwe bergen. En daarna nog een partij rotsen. Maak de dingen die verder weg staan lichter van kleur dan de dingen die dichterbij staan. Zo krijg je diepte. Als je doorzet ontstaat er een planeet met een geheel eigen sfeer.

Maak een rotslandschap van een onbekende planeet
olieverf op doek

Wanneer je een landschap schildert dan moet je goed kijken waar alles staat. Maar er zijn schilders en tekenaars die liever hun fantasie gebruiken. Ze nemen rotsen, bomen en wolken uit de werkelijkheid en maken daar een geheel eigen landschap mee. Hercules Segers was zo iemand. Zijn landschappen lijken wel andere planeten. Maar in de tijd van Segers wist niemand hoe andere planeten er precies uitzagen.
Er waren wel telescopen maar die waren nog lang niet zo goed als nu. En satellieten die foto’s nemen films opnemen ver weg in het heelal, daar had nog nooit iemand aan gedacht. Nu kan je overal op internet zien hoe het oppervlak van de Maan is of van Mars of Venus. Toch weten we nog lang niet alles van het oneindige heelal. We kunnen lekker door blijven fantaseren. En wat is nou leuker dan een eigen planeet te verzinnen! Er is ruimte zat! Je kan die planeet inrichten zoals je zelf wil!

Wat heb je nodig:

 

  • een vel papier
  • stiften
  • wascokrijtjes
  • potlood
  • acrylverf of waterverf
  • kwasten
  • zilverpapier
  • schaar
  • lijm

En nu jij!

Maak een planeet
uit jouw fantasie

Hercules Segers (1590-1638), Berglandschap, ca. 1626-1630,
olieverf op paneel, 30 cm x 53,5 cm.

In 1969 liep de allereerste mens op de maan. Nu weten we hoe het daar is om te wandelen. Maar als je door duinen loopt, bijvoorbeeld op een Waddeneiland, kan het ook soms zijn alsof je op een onbekende planeet bent.

Beschilder het papier met een grote kwast. Gebruik twee kleuren die bij elkaar liggen zoals rood en oranje. Begin met rood en laat het overvloeien in oranje. Niet te dik. Laat de verf goed drogen.

Teken met potlood een boog op je vel papier. Dit is waar je vanaf de rotsen het landschap bekijkt. Teken weer een boog maar andersom, dat is de horizon van jouw ronde planeet. Begin nu met wasco aan jouw rotslandschap.

Ga verder met meer rotsen en kale vlaktes. Of groeien er ook bomen of cactussen? Is je planeet bewoond of onbewoond?

Materiaalstreek

Beperk je kleurenpalet van krijtjes zodat alles in een sfeer blijft.

Om diepte te krijgen maak je de voorste laag nog wat donkerder.

Haal jouw
kinderstreek uit!

Laat een glanzend object zweven rond jouw planeet. Bijvoorbeeld een vliegende schotel. Een auto met vleugels of een luchtfiets kan ook. Knip de vorm uit en zoek een goede plek in het luchtruim.

Zin in
meer streken?

Vergezicht met een weg en bemoste takken

Hoogte en breedte 149 mm x 199 mm

Circa.1615-1630

Rijksmuseum Amsterdam

In het heelal bewegen ontelbare onbekende planeten en sterren. Je hebt vast nog genoeg fantasie over om een nieuwe planeet te ontdekken met je schilderskwast. Hercules experimenteerde met de kleuren en materialen van zijn kunstwerken. Je kan nog een planeet maken met een oranje achtergrond maar voor de voorgrond andere kleuren gebruiken waardoor het een andere planeet wordt.

 

Schilder met een grote kwast een oranje ondergrond. En laat drogen.

Schilder nu met een kleinere kwast en witte verf een aantal bergen. Kijk naar het voorbeeld.

Materiaalstreek

Door blauwe verf met wat witte verf te mengen kun je allerlei blauwe tinten maken. Misschien is het op jouw planeet heel koud maar stroomt er toch water.

Haal jouw
kinderstreek uit!

Je planeet is natuurlijk bewoond. Laat je werkstuk drogen en maak ondertussen jouw ruimtewezens op een gekleurd stuk papier. Knip ze uit en plaats ze in het landschap. Plak ze vast als ze goed staan.

Hallo! Wie zijn jullie? Spreken jullie toevallig Engels?

Concept, tekst, illustraties, fotografie en schilderijen: Ceciel de Bie, Reinoud Leenen

realisatie website: A. Boekhoudt

© Ceciel de Bie, Reinoud Leenen, 2018