Wie is Odilon Redon? (1840-1916)

Redon is een Franse kunstenaar uit de 19e eeuw. Hij is vooral bekend om zijn getekende en geschilderde droombeelden. Zoals de meeste kinderen tekende Odilon heel erg graag. Op zijn tiende won hij een tekenprijs op school. Odilon wist het zeker, hij deed niets liever dan tekenen. Op zijn vijftiende nam hij tekenlessen. Zijn vader wilde dat hij architectuur ging studeren. Dat was tenminste een fatsoenlijk vak. Maar Odilon slaagde niet voor het toelatingsexamen. Hij was een tekenaar. En dat bleef hij zijn hele leven doen. Odilon illustreerde veel verhalen o.a. van de griezelboeken-schrijver Edgar Allen Poe. Hij werkte vooral in zwart, met materialen zoals houtskool, potlood, inkt en Siberisch krijt. Noirs noemde hij zijn werk.
Noir is het Franse woord voor zwart. Odilon vond kleuren minder belangrijk omdat ze hem te veel aan de echte wereld deden denken. Hij wilde juist droombeelden creëren. Odilon zei; ‘Mijn tekeningen werken als muziek. Ze brengen je tussen slapen en waken in.’ Na een zware ziekte werd Odilon een vrolijker persoon. Hij begon meer kleur in zijn werk te gebruiken. Odilon wordt nu gezien als de meester van pastel, dat is een korrelig krijt dat je in veel kleurrijke tinten kunt krijgen.

 

Waar keek Odilon naar?

Odilon kon uren in de lucht staren. Hij was een echte wolkenkijker. Wolken zijn zichtbaar als wolken maar je kunt er ook allerlei gekke figuren in zien. Tijdens het wolkenkijken zag Odilon ongewone beelden net zoals in zijn dromen. En in dromen lijkt de tijd ook minder te bestaan. Odilon wilde vooral zijn fantasie en verbeeldingskracht gebruiken voor zijn kunststreken. De zichtbare wereld precies natekenen, dat konden anderen maar beter doen. Odilon zag overal ogen in. Door die te tekenen en te schilderen maakte hij ze ook zichtbaar voor anderen. Dus ook voor jou. Zijn ogen kijken meer naar binnen dan naar buiten. Naar meer onzichtbare dingen in zijn hoofd?

Wat hebben een oog en een horloge met elkaar te maken?

 

Maak een cycloop in een droomlandschap.

 

Concept, tekst, illustraties, fotografie en schilderijen: Ceciel de Bie, Reinoud Leenen

realisatie website: A. Boekhoudt

© Ceciel de Bie, Reinoud Leenen, 2018