Maak een stilleven van gebruikte schoenen

Wat heb je nodig:

 

  • karton of opgespannen doekje
  • papier
  • potlood of houtskool
  • verf
  • kwasten
  • als voorbeeld een paar oude schoenen natuurlijk

En nu jij!

Maak een kleurrijk schoenenschilderij!

Fietsen is goed voor je, wandelen ook. Mensen moeten veel bewegen en hebben daarvoor schoeisel nodig. Zoals laarzen, sandalen, slippers of een paar glanzende dansschoenen. Maar schoenen raken versleten. Je moet steeds weer andere kopen. Dat is niet altijd erg, want hoe mooi staat een stel gloednieuwe gympen aan je voeten?! Al gaat het nieuwe er natuurlijk na een paar sportdagen snel van af. Toch zonde denk je dan. De schilder Vincent van Gogh dacht daar heel anders over. Hij vond nieuwe schoenen maar saai om te zien. Hij maakte liever schilderijen van versleten schoenen. De werkmankistjes op het schilderij (zo heten die schoenen) kocht hij op een vlooienmarkt. Ze waren tweedehands maar wel netjes gepoetst. Vincent maakte er lange wandelingen mee langs de stadsmuren van Parijs. Er kwamen heel wat modderspatten op. 'Wat prachtig' dacht Vincent, 'dit is pure schoonheid', ik maak er een schilderij van! Want van gebruikte schoenen is pas het ware leven af te lezen.'

Vincent van Gogh (1853-1890)

Een paar schoenen, 1887

olieverf op doek, 34 x 41,5 cm

Museum of Art, Baltimore

Zin in meer streken?

Jij hebt vast wel ergens schoenen staan die al heel wat hebben meegemaakt.

Vincent van Gogh

Een paar klompen, Arles maart 1888,

olieverf op doek, 32,5x40,5 cm

Collectie Van Gogh Museum

Geef je ondergrond een lichte kleur en laat drogen.

Terwijl je verf droogt maak je een schets van jouw schoenen met potlood op papier. Denk erover na naar welke kant je de schoenneuzen laat wijzen.

Schilder met grijze verf je schoenen op je gekleurde ondergrond aan de hand van je schets. Geef je schoenen daarna een kleur. Wees niet bang dat alles precies moet lijken. Je kan met streepjes werken net zoals Vincent. Schilder lekker verder.

Maak een echte schaduw onder jouw schoen.

Schaduwen zijn donker. Zie voorbeeld A. Maar waar het minste licht komt is een schaduw altijd het allerdonkerst. Daar moet je wat extra zwarte verf of potlood aanbrengen. Zie de rode pijl op voorbeeld B.

Breng sporen op jouw schoenen aan. Bijvoorbeeld grassprietjes, moddervlekken, deuken, stukje bananenschil, misschien wel hondenpoep, kauwgom of verfspatten.

Schilder net zo lang door tot het leven van je schilderij afspat!

Laat een schoen over je schilderij lopen. Kwast lichtjes wat verf onder de zool. En druk het dan af op je kunstwerk. Let op, wel je zool niet vergeten schoon te maken. Anders krijg je ook nog een kinderstreek op het tapijt thuis!

Haal jouw
kinderstreek uit!

Materiaalstreek

Concept, tekst, illustraties, fotografie en schilderijen: Ceciel de Bie, Reinoud Leenen

realisatie website: A. Boekhoudt

© Ceciel de Bie, Reinoud Leenen, 2018